Co dělá kratom? Jednoduchý průvodce účinky

Zajímá vás, jaké účinky má kratom na tělo a mysl? Pak jste tady správně! Tento stručný průvodce vám nabídne komplexní pohled na stimulační, analgetické a relaxační účinky kratomu a objasní, proč si tato rostlina získává čím dál větší popularitu. 

co dela kratom

Stručně o účincích

  • Zvýšení energie a stimulace: Kratom může pomoci překonat pocit únavy a zvýšit úroveň energie, čímž uživatelé získají více síly k zvládání denních úkolů.
  • Úleva od bolesti a podpora spánku: Alkaloidy v kratomu působí na mozkové receptory podobně jako opiáty, což může snižovat vnímání bolesti a zlepšovat kvalitu spánku díky jeho uvolňujícím a analgetickým účinkům.
  • Zlepšení nálady a snížení úzkosti: Uživatelé často hlásí pocit štěstí a euforie po konzumaci kratomu. Rostlina může také pomoci cítit se uvolněnější a efektivně snižovat sociální úzkost nebo stres.
  • Pomoc při odvykání opiátů: Kratom je užitečný jako náhradní prostředek při odvykání opiátů, pomáhá zmírnit abstinenční příznaky a usnadňuje přechod z opiátové závislosti.
  • Riziko nežádoucích účinků při nesprávném užívání: Vysoké dávky kratomu mohou vést k nevolnosti, závratím, zvýšené nervozitě a dalším nežádoucím reakcím, které jsou ale při správném užívání minimální.
  • Negativní interakce: Kratom může interagovat s alkoholem nebo jinými léky, zvyšující riziko vážných zdravotních problémů. Je důležité se informovat o možných interakcích a vždy konzultovat užívání s odborníkem.

Obecné rady:

  • Účinky kratomu se mohou lišit v závislosti na dávkování a individuální citlivosti.
  • Při rozumném užívání je kratom obecně méně škodlivý než běžně akceptované substance jako alkohol nebo tabák.
  • Dodržování doporučených dávek a zdravý rozum při konzumaci může minimalizovat riziko negativních účinků.

Pozitivní účinky 

Rostlina (respektive strom) kratom u nás v posledních letech získává na popularitě díky svým potenciálním pozitivním účinkům na tělo i mysl. Lidé po celém světě ho využívají k řešení různých zdravotních a psychologických problémů, a to díky několika klíčovým vlastnostem.

Jedním z hlavních důvodů, proč je kratom oblíbený, jsou jeho stimulační účinky, které mohou pomoci překonat pocit únavy a zvýšit úroveň energie. Uživatelé často popisují, že se po jeho konzumaci cítí více energičtí a schopní zvládat denní úkoly. 

Kromě toho kratom slouží jako účinný bojovník proti bolesti. Obsahuje alkaloidy, které mohou působit na receptory v mozku podobně jako opiáty, což může vést ke snížení vnímání bolesti.

Mnoho lidí používá kratom také pro zlepšení nálady a boj proti depresi. Uživatelé často hlásí pocit štěstí a euforie po jeho užití. Tato rostlina může navíc pomoci uživatelům cítit se uvolněnější a snížit úzkost, což je obzvlášť užitečné pro lidi, kteří trpí sociální úzkostí nebo stresovými situacemi. 

Dalším přínosem může být podpora spánku. Díky svým uvolňujícím a analgetickým účinkům může kratom pomoci zlepšit kvalitu spánku u některých uživatelů.

Nakonec se kratom často používá jako náhradní prostředek při odvykání opiátů. Jeho účinky mohou pomoci zmírnit abstinenční příznaky, což umožňuje uživatelům snazší přechod z opiátové závislosti bez vysokého rizika nové závislosti.

I přes mnohé pozitivní účinky je důležité vědět, že účinky různých kratomových produktů (prášek, tablety apod.) se mohou lišit v závislosti na dávkování a individuální citlivosti (o tomhle více v dalším odstavci).

co dela kratom (1)

Negativní účinky

Kratom je v poslední době často diskutovaným tématem nejen pro své potenciální přínosy, ale také kvůli obavám o negativní účinky. 

Přestože média mohou někdy přehánět tato rizika, je důležité mít na paměti, že při rozumném používání je kratom obecně méně škodlivý než mnoho běžně akceptovaných substancí, jako je alkohol nebo tabák.

Negativní účinky kratomu jsou obvykle spojeny s nesprávným užíváním. Vysoké dávky mohou vést k nežádoucím reakcím, jako je nevolnost, závratě nebo zvýšená nervozita. Vážnější případy jsou však celkem vzácné. Mohou být minimalizovány dodržováním doporučených dávek a přístupem zdravého rozumu při konzumaci.

Kromě toho, jako u mnoha jiných substancí, může dojít k problémům, pokud je kratom kombinován s alkoholem nebo jinými léky. Interakce s jinými látkami může zvýšit riziko nežádoucích účinků a v některých případech může vést k vážnějším zdravotním problémům. 

Proto je důležité informovat se o možných interakcích a vždy konzultovat užívání kratomu s odborníkem, pokud již užíváte nějaké medikace.

Většina uživatelů kratomu, kteří dodržují tyto zásady, nemívá negativní zkušenosti, a tak je možné tuto rostlinu považovat za relativně bezpečnou. Jen fakt doporučujeme obezřetnost.

Jak se liší účinky kratomu dle barvy žilek listů?

Listy kratomu obsahují účinné látky, které mohou ovlivnit náladu, vnímání bolesti a únavu. Barva žilek na listech kratomu může indikovat různé účinky:

Zelené 

  • Zvýšení energie: Zelený kratom je známý pro mírné povzbuzení.
  • Zlepšení nálady: Uživatelé často hlásí lepší náladu a sociální otevřenost.
  • Boj proti únavě: Pomáhá při delším soustředění, vhodný na práci nebo učení.

Bílé 

  • Silné povzbuzení: Bílý kratom je nejsilnější pro zvýšení energie.
  • Mentální jasnost: Podporuje bdělost a mentální ostrost.
  • Odpuzení únavy: Efektivní při potřebě dlouhodobého bdění.

Červené 

  • Úleva od bolesti: Červený kratom je často používán jako přírodní bolestivý prostředek.
  • Uklidnění: Pomáhá s uvolněním a může podporovat lepší spánek.
  • Relaxace: Preferovaný pro večerní užití, kdy je potřeba relaxovat.

Žluté/zlaté 

  • Kombinace účinků: Tyto barvy bývají často výsledkem směsi různých odrůd.
  • Zvýšená nálada a energie: Uživatelé hlásí, že tyto druhy mají stabilizující účinky na náladu a energii.

Každý typ kratomu může působit trochu jinak, v závislosti na dávkování a individuálních rozdílech mezi uživateli. Je důležité začínat s nízkými dávkami, protože vysoké dávky mohou vést k nežádoucím účinkům jako je nevolnost nebo závratě.