4 důvody, proč je Ashwagandha dobrá pro vaše zdraví

Ashwagandha je jednou z nejdůležitějších bylin ájurvédy, což je tradiční forma alternativní medicíny založená na indických principech přírodního léčení. Lidé používají ashwagandhu po tisíce let ke zmírnění stresu, zvýšení hladiny energie a zlepšení koncentrace. „Ashwagandha“ je sanskrt pro „vůni koně“, což se týká jak vůně byliny, tak její potenciální schopnosti zvýšit sílu.

ash

Co je Ashwagandha? 

Její botanický název je Withania somnifera a je známá také pod několika dalšími názvy, včetně „indického ženšenu“ a „zimní třešně“. Rostlina ashwagandha je malý keř se žlutými květy, který pochází z Indie a jihovýchodní Asie. Extrakty nebo prášek z kořene či listů rostliny se používají k léčbě různých stavů, včetně úzkosti a problémů s plodností. Zde jsou 4  potenciální výhody ashwagandhy na základě výzkumu.

1. Může pomoci snížit stres a úzkost

Ashwagandha je možná nejznámější pro svou schopnost snižovat stres. Je klasifikována jako adaptogen, látka, která pomáhá tělu vyrovnat se se stresem. Zdá se, že Ashwagandha pomáhá kontrolovat mediátory stresu, včetně proteinů tepelného šoku. Několik studií ukázalo, že výrobky ashwagandha mohou pomoci zmírnit stres a úzkost. V malé studii s 58 účastníky ti, kteří užívali 250 nebo 600 mg extraktu z ashwagandhy po dobu 8 týdnů, výrazně snížili vnímaný stres a hladiny stresového hormonu kortizolu ve srovnání s těmi, kteří užívali placebo. A co víc, účastníci, kteří užívali ashwagandhu, zaznamenali výrazné zlepšení kvality spánku ve srovnání se skupinou s placebem. První výzkum tedy naznačuje, že ashwagandha může být užitečným doplňkem stresu a úzkosti.

2. Může prospět sportovnímu výkonu

Výzkum ukázal, že ashwagandha může mít příznivé účinky na sportovní výkon a může být užitečným doplňkem pro sportovce. Jedna analýza výzkumu zahrnovala 12 studií u mužů a žen, kteří užívali dávky ashwagandhy mezi 120 mg a 1 250 mg denně. Výsledky naznačují, že bylina může zvýšit fyzický výkon, včetně síly a využití kyslíku během cvičení. Analýza pěti studií zjistila, že užívání ashwagandhy významně zvýšilo maximální spotřebu kyslíku u zdravých dospělých a sportovců. Kromě toho může ashwagandha pomoci zvýšit svalovou sílu. V jedné studii muži, kteří užívali 600 mg ashwagandhy denně a účastnili se silového tréninku po dobu 8 týdnů, měli výrazně větší nárůst svalové síly a velikosti ve srovnání se skupinou s placebem.

3. Může snížit příznaky některých duševních poruch

Některé důkazy naznačují, že ashwagandha může u určitých populací pomoci snížit příznaky jiných duševních poruch, včetně deprese. V jedné studii vědci sledovali účinky ashwagandhy u 66 lidí se schizofrenií, kteří trpěli depresí a úzkostí. Zjistili, že účastníci, kteří užívali 1000 mg extraktu z ashwagandhy denně po dobu 12 týdnů, měli větší snížení deprese a úzkosti než ti, kteří užívali placebo. Zjištění z jiné studie naznačují, že užívání ashwagandhy může pomoci zlepšit celkové příznaky a vnímaný stres u lidí se schizofrenií. Ačkoli některá zjištění naznačují, že ashwagandha může mít u některých lidí určité antidepresivní účinky, neměli byste se snažit ji používat jako náhradu za antidepresivum. 

4. Může pomoci zvýšit testosteron a zvýšit plodnost u mužů

V některých studiích bylo prokázáno, že ashwagandha prospívá i mužské plodnosti a zvyšuje hladinu testosteronu. V jedné studii užívalo 43 mužů s nadváhou ve věku 40–70 let, kteří měli mírnou únavu, denně po dobu 8 týdnů tablety obsahující extrakt z ashwagandhy nebo placebo. Léčba ashwagandhou byla spojena s 18% větším zvýšením DHEA-S, pohlavního hormonu zapojeného do produkce testosteronu. Účastníci, kteří užívali bylinu, měli také o 14,7 % vyšší nárůst testosteronu než ti, kteří užívali placebo. Kromě toho, přehled čtyř studií zjistil, že léčba ashwagandhou významně zvýšila koncentraci spermií, objem spermatu a pohyblivost spermií u mužů s nízkým počtem spermií. Také zvýšil koncentraci a motilitu spermií u mužů s normálním počtem spermií. Vědci však dospěli k závěru, že v současné době není dostatek údajů k potvrzení potenciálních přínosů ashwagandhy pro mužskou plodnost a že jsou zapotřebí další vysoce kvalitní studie.

Kde koupit ashwagandhu? 

Kvalitní ashwagandhu si můžete zakoupit na našem e-shopu Michato.cz. Zakoupit si můžete jak ashwagandha prášek, tak ashwagandha kapsle. Nebojte se vyzkoušet něco nového a udělat něco dobrého pro své zdraví!


Adéla, Michato