Zázrak z Iránu - jedinečný šafrán

Jistě jste již někdy slyšeli o šafránu. Jedná se o velice vzácnou květinu, která roste v Iránu. Z této jedinečné květiny se získává koření šafrán, který se dá těžko sehnat a dle jeho vzácnosti se odvíjí i cena tohoto výborného koření. Ať už rádi vaříte či milujete dobře ochucené jídlo, šafrán si zamilujete. Zajímá vás více informací o šafránu? Pokračujte ve čtení tohohle článku. 

Jednoduchý Květinový Jaro Citát Úvodka na Facebook-2

Co je šafrán? 

Šafrán je koření získané z krokusu šafránového, člena rodiny kosatců. Krokus šafránový pochází z Malé Asie a používá se pro kulinářské a léčebné účely po tisíciletí. Na šafránu je nejzajímavější jeho barva. Je považován za nejdražší koření na světě, protože k výrobě pouhé jednoho gramu koření je zapotřebí více než 75 000 květů šafránu. Krokus šafránový kvete každý rok jen několik týdnů a každý květ produkuje pouze tři blizny, část květu, která se používá k výrobě šafránu. Výsledkem je, že šafrán je poměrně drahý, ale jeho bohatá chuť a barva vás okouzlí nehledě na jeho cenu. 

Použití šafránu 

Šafrán je koření s dlouhou historií kulinářského využití. Jeho výrazná chuť a zářivá barva dodávají hloubku a rozměr slaným i sladkým pokrmům, díky čemuž je oblíbenou ingrediencí v kuchyních z celého světa. Je také ceněný pro své léčivé vlastnosti a po staletí se používá k léčbě různých onemocnění. Dnes je šafrán široce dostupný v supermarketech a online, i když jeho vysoká cena šafránu znamená, že se nejedná o přísadu, kterou mnoho lidí používá pravidelně. 

Šafrán se dá využít u vaření z několika důvodů: 

  • K přidání chuti a barvy do polévek a omáček. 
  • Přísada do dušených pokrmů a rýžových jídel.
  • Dekorace dezertů. 

Takže až budete příště chtít dodat svému jídlu nádech luxusu, sáhněte po šafránu a nechejte středem pozornosti své jídlo.

Prodej šafránu

Při nákupu šafránu je důležité ho kupovat z důvěryhodného zdroje. Koření je velmi drahé, takže při nákupu od nespolehlivého prodejce existuje riziko prodeje falešného šafránu. Hledejte šafrán, který má sytě červenou barvu, a vyhněte se šafránu, který vypadá oranžově nebo žlutě. Před nákupem byste si měli k šafránu také přivonět; měla by mít silné aroma. Nakonec zkontrolujte cenu; šafrán je vždy drahý. Na michato dbáme na kvalitu a můžete si u nás zakoupit ten nejlepší šafrán


Adéla, Michato